KD Ljutomer : PŠK Ljutomer

KD_Ljutomer : logoKD

Rezultati ekipe

Ekipa1234TOznaka
Ljutomer1718202479Poraz
KD Ljutomer31183715101Zmaga

Podrobnosti

Datum Čas Tekmovanje Sezona
nedelja, 25.01.2015 13:00 Pomurska košarkarska liga 2014/15

Prizorišče

ŠIC Ljutomer
Grossmanova ulica 7, 9240 Ljutomer, Slovenija

Ljutomer

# Igralec Položaj FGM FTM FTA 3PM Točke
 Skupaj005700

KD Ljutomer

# Igralec Položaj FGM FTM FTA 3PM Točke
 Skupaj00000
  1. prosinec 2015

»Zgodovina in njeni dogodki se bodo slej ko prej ponovili«      (E. de Goncourt)

Januar,mesec ki je v svetovni zgodovini zapisan kot začetek sovjetske zimske ofenzive pri Leningradu. Tega meseca (leta 1943) se je zmagovalni pohod »ene strani« končal, druge pa šele začel. Sovjeti so po začetni nepripravljenosti, šele z zmago na »lastnem dvorišču«, začeli kazati svoj resnični obraz ter dejanske sposobnosti. Sovjetske enote so boj izgubljale tako dolgo, kakor dolgo so sprejemala bojno taktiko svojih nasprotnikov. Nemška moč je temeljila predvsem na »težki mehanizaciji« (tanki tipa Tiger in Panter), proti kateri pa njihovi nasprotniki niso (z)mogli zoperstaviti enakovrednih enot. Šele poziv k obranitvi  lastnih domov, številčna premoč ter vsiljenje lastne taktike je prineslo preobrat na bojišču. Odločilno prednost pa so si pridobili z izjemno učinkovitostjo ostrostrelskih enot z legendarnim Vasilijem Zajcevom na čelu (priporočam vam ogled filma Sovražnik pred vrati), ki so s svojo natančnostjo uspešno zbijale moralo nasprotni strani. Opisane ostrostrelske enote so kljub svojemu manjku »težke« oborožitve predstavljale nerešljivo uganko za nasprotnikove oklepnike.

Primerjave/vzporednice z dogodki izpred 72 let in košarkaško tekmo med obema lotmerškima ekipama se ponujajo kar same, vendar jih kljub temu nekaj izpostavimo.

  1. Bitka za Leningrad predstavlja prvi večji vojaški uspeh sovjetske armade. Tako kot Sovjeti je ljutomerski košarkaški podmladek po začetni izgubljenih bitkah (beri košarkaških tekmah) šele sedaj dosegel prvo odmevno zmago.
  2. Odločilno bojno moč nemške armade so predstavljali težki oklepniki. Največjo oz. edino ofenzivno nevarnost prve lotmerške ekipe je tvorila zgolj njihova naveza težkih centrov.
  3. Sovjetska vojska je zmagala zaradi svoje številčnosti. Na strani prve ekipe je na parket stopilo zgolj 8 borcev, na drugi strani pa je slast zmage na parketu izkusilo kar maksimalnih 12 igralcev.
  4. Sovjetska vojska je kljub dobljeni bitki doživela hude izgube. Zapisnik tekme razkriva naslednje »bojne« izgube: 5 borcev (košarkarjev) je bitko (tekmo) zapustilo s petimi osebnimi napakami, 3 pa so jih imeli po štiri.
  5. Odločilno vlogo pri sovjetski protiofenzivi so odigrale enote ostrostrelcev z Vasilijem Zajcevom na čelu. Ljutomerski podmladek je ( predvsem v drugem polčasu) dobesedno živel od svojih uspešnih metov za 3 točke. V celotni tekmi so »lotmerški snajperi« zadeli kar 12 metov za tri točke. Ker Prleki prav v ničemer ne zaostajamo za svojimi slovanskimi »brati« se spodobi, da imamo tudi mi svojega Vasilija. V soboto je njegovo vlogo  napadalno superiorno odigral mali Nemec (6 zadetih metov za tri točke).
  6. Kljub ugodnejšemu strateškemu položaju je bilo nemško topništvo zelo neučinkovito . Prva lotmerška ekipa je skozi celotno tekmo zgrešila neverjetnih 31 prostih metov. Takšno kriminalno slabo statistiko si lahko privoščijo še samo košarkarji Union OlimpijeJ
  7. Sovjetska uspešno izvedena protiofenziva predstavlja odločilen preobrat v vojni. Sovjetska armada je iz začetnih porazov in defenzive prešla v silovito ter nadvse uspešno ofenzivo, ki so jo končali šele 9. maja 1945 v Berlinu. Ljutomerski košarkaški podmladek je stopil v obdobje, ko počasi prevzema primat v mestu od svojih starejših kolegov. Igralci KD Ljutomer upamo, da bodo lotmerški študenti tako zagnani tudi v prihajajočem izpitnem obdobju J

Opomba: Kakršnakoli podobnost zapisanega z osebami in dogodki iz realnega okolja je zgolj naključna.

Dolžan sem še krajši sestavek za vse tiste »pikolovske« uporabnike foruma, ki boste v svojih (nepotrebnih) komentarjih trdili, da »učiteljica življenja« (beri zgodovina) nima kaj iskati v poročilu športnega dogodka.

Ljutomerski podmladek je z agresivnim presingom na meji dovoljenega hitro povedel in razliko uspešno zadrževal do konca tekme.

Zapisal: Jernej JAKELJ (KD Ljutomer)

You may also like...